alkokauppa

vuodesta 2004
pidä tuomion puhdasta
juoda vastuullisesti

illustration: alkoholi

2004 - 2022 © alkokauppa.com, info.

alkokauppa.com

Samppanjat ja kuohuviinit

kuva: Samppanjat.

Alkon valikoiman huokein samppanja
maistuu omenalta.

Samppanja on kuohuviini, jota tuotetaan Champagnen maakunnassa Ranskassa. Samppanja on useimmiten vaaleata, mutta useimmat samppanjatalot valmistavat myös punertavaa roseesamppanjaa. Samppanjaan lisätyn sokerin määrä vaihtelee: täysin kuiva (Brut Zéro, Extra Brut, Brut Nature tai Ultra Brut), erittäin kuiva (Brut), kuiva (Extra Dry, Extra Sec), kuivahko (Sec), puolikuiva (Demi Sec), makea (Doux), erittäin makea (Extra Doux tai Ultra Doux). Näistä yleisin on brut. Vaikka "samppanja"-sanaa käytetäänkin joskus tarkoitettaessa yleisesti kuohuviiniä, kaikki kuohuviinit eivät kuitenkaan ole samppanjaa.

Kuohuviini on alkoholijuoma, joka sisältää hiilihappoa. Se valmistetaan yleensä kaksinkertaisella käymisellä. Toinen käyminen tapahtuu pullossa. Kuohuvuus viiniin voidaan saada aikaan myös impregnoimalla siihen hiilihappoa samalla tavalla kuten virvoitusjuomia valmistettaessa. Tunnetuinpia kuohuviinilaatuja ovat samppanja ja espanjalainen Cava.

Kuohuviinit ja samppanjat makutestissä. Tunnistivatko testiryhmäläiset hyvän samppanjan ja halvan kuohuviinin eron? Olen ihan vakuuttunut, että tämä on kuohuviiniä. Tämä on sellaista halvan ja tunkkaisen makuista. Ehkä samppanjaa? Tämä on hyvä ja nuori samppanja. Ihan hienostunut ja hyvä juoma. Sanoisin, että tämä on rosé-samppanja. Makuja on monia ja kallis hintalappu ei aina tarkoita sitä, että juoma olisi kaikkien suosikki.

kuva: Kuohuviinit.

Sekä kuohuviinin että samppanjan myynti on runsaassa vuosikymmenessä kasvanut huimasti.

Laivan samppanja. Ahvenanmaalainen sukeltaja Christian Ekström löysi heinäkuussa 2010 Ahvenanmaan edustalta 55 metrin syvyydestä hylystä 170 ehjiä samppanjapulloja. Tämä samppanja on peräisin myöhään 1820-luvulla tai 1830-luvun alkupuolelta. Samppanja on säilynyt erinomaisesti meressä, ja se maistui viiniasiantuntijan mukaan loistavalta. Jokaisen pullon hinnaksi on arvioitu 50 000 euroa.

Sovetskoje šampanskoje, Советское шампанское, on kuohuviini jonka tuotanto aloitettiin Neuvostoliitossa 1936. Samaa nimeä käyttävät useat valmistajat. Useimmat Sovetskoje šampanskoje kuohuviinit ovat makeita tai puolimakeita.

Myynti aukeaa ensi viikolla! Edullisimpien hinta jää alle kymmenen euron, kun taas hintavimpia ostettaessa lompakko kevenee yli 40 eurolla. Myös välimaastosta löytyy useampia vaihtoehtoja. Veuve Cliquot Yellow Label Brut, France, AC Champagne, 115 € / pullo, 18.40 / 12 cl. Montalto Pinot Grigio Brut 75 cl, 12 %, Italia, puhdaspiirteinen, omenainen, raikas; ruokasuositus: aperitiivi, seurustelu, kala- ja äyriäisruoat, 35 eur / pullo. Castellblanc Rosado Semi Seco, alkuperämaa Espanja, Penedès, Alkon hinta 8,81 €. Sovetskoje Igristoje Medium Dry 11,5%, alkuperämaa Latvia, määrä 75 cl, hinta 4.20 euroa.

Tykkään todella paljon kuohuviineistä ja minun varmaan pitäisi tietää näistä jotain.